Gecertificeerde distribiteur
Persoonlijk advies
20 jaar ervaring
LEVERING BINNEN ÉÉN WERKDAG

Wil je balken voor gebinten zelf vierkant kappen of grote houtverbindingen maken, dan is hier vast interessante materie te lezen….

Van een ronde boomstam een vierkante balk hakken is een tijdrovend klusje. Maar wanneer je de tijd hebt zou je dat ook als een therapeutische bezigheid kunnen zien waarbij het hoofd eens even lekker leeg gemaakt kan worden en waarna je een schitterend authentiek resultaat krijgt zoals dat ook vroeger het geval was. Gebinten, landhekken, palen, latijen enzovoorts werden met de hand gekapt. Een speciale bijl is daarvoor niet nodig (het kan ook met een “gewone” bijl), maar een timmermansbijl is daarbij wel erg prettig. Ik leg hieronder graag uit waarom dat zo is.

Een timmermansbijl of carpenters axe heeft niet zoals bij een gewone bijl gewelfde wangen, maar platte. De bijl is asymmetrisch en het scherp staat aan één kant van de steel. Er ontstaat zo een platte kant waardoor je vlakker en strakker langs het hout kunt slaan. Deze asymmetrie heeft tot gevolg dat je een linkerbijl en een rechterbijl kunt hebben die soms al paar worden gebruikt. Wanneer de ene hand moe is, kan worden overgegaan op de andere hand….met de andere bijl. De timmermansbijl is recht tussen teen en hiel. Een normale bijl heet hier een ronding. De timmermans bijl heeft een spijkertrekker in de wang, maar ook aan het huis zit er één. De beukenhouten steel heeft een bocht naar links of naar rechts om afstand te kunnen houden van het hout. De klassieke S vorm van de steel van een normale bijl ontbreekt min of meer. De timmermansbijlen worden geleverd zonder dat ze scherp geslepen zijn. Daarvoor moet je dus zelf zorgen. Een slijphoek van 25 tot 30 graden wordt geadviseerd, maar uiteraard is dat aan te passen aan de houtsoort waarvoor ie wordt gebruikt.

Een adze of dissel voor “green woodworking” nieuw bij narextools.nl

Een adze of dissel is een stuk gereedschap dat al in de prehistorie werd gebruikt. Met een relatief platte adze (een soort brede beitel aan een steel) kunnen ronde boomstammen vierkant worden gekapt. Meestal werd er eerst een aantal zaagsneden gemaakt waarna het resthout werd weggekapt. In de scheepsbouw en bijvoorbeeld de blokhutbouw werd deze platte adze vaak gebruikt.

Met en meer gebogen adze (een soort brede guts aan een steel) kunnen holten worden gekapt. Een boomstam kan worden uitgehold tot een kano en een dikke plank kan worden uitgehold tot een schaal. Ook kunnen er bijvoorbeeld planken voor een tafelblad worden “gedisseld”. Hierdoor ontstaat een gegolfd oppervlak met een rustiek uiterlijk.

Voor nu levert narex alleen de “holle” adze, maar ik sluit niet uit dat ook de “platte” adze op termijn geproduceerd gaat worden.