Een houten schaaf afstellen

Een houten schaaf

Was u op zoek naar zo'n prachtige houten schaaf van vroeger zoals Nooitgedagt die maakte? Kijk dan eens hier. Heeft u een schaaf maar weet u die niet goed af te stellen? Lees dan vooral even verder.

Op deze pagina vindt u nog die prachtige houten schaven zoals nooitgedagt die vroeger maakte. Ze worden nog gewoon nieuw gemaakt. In Tsjechie en wij zijn begonnen met de verkoop er van.

'Een houten blokschaaf is waarschijnlijk wel het meest fraaie handgereedschap waar de houtbewerker mee mag werken. Wát een voldoening geeft het om de schaaf in één vloeiende beweging door het hout te duwen en de krullen zo dun mogelijk en zo lang mogelijk uit de opening te zien komen. De geur van geschaafd hout vervult uw neus met vreugde. Uw armen ontwikkelen een motoriek die souplesse maar ook gedoseerde kracht uitstraalt'.

'Een houten schaaf is misschien wel het vervelendste handgereedschap waarmee de houtbewerker moet werken. Wat een geëtter wanneer die schaaf voor geen meter door het hout gaat of 'happen' lijkt te maken. Uw armen kunnen spieren als die van Arnold Schwartzenegger ontwikkelen maar uw werkstuk wordt er niet fraaier op......'

In het eerste beschreven geval is alles tiptop in orde en gaat het lekker, in het tweede geval ergert u zich groen en geel en vloekt wellicht het behang van de muren. In het tweede geval wordt het probleem niet veroorzaakt door de schaaf, maar door u zelf waarde houtbewerker. Dit heeft niet te maken met het gegeven dat u met een houten schaaf te maken heeft, met een metalen schaaf had u dezelfde problemen gehad.

Hier volgen een paar tips voor het kantelen van situatie 2 naar situatie 1. Zorg dat uw schaafbeitel scherp is als een scheermes. De scherpte waarin de schaaf geleverd wordt is bij lange na niet genoeg. Zorg dat uw schaafbeitel volkomen vlak is. Het kan helpen om de beitel te vlakken op een glazen plaat met watervast schuurpapier. Zorg dat uw beitel haaks is geslepen. Enige correctie kan nog in de schaaf worden uitgevoerd, maar zoveel mogelijk haaks slijpen is goed.

Heeft uw schaaf een keerbeitel? Zorg dan dat die goed is afgesteld op ca 1 mm vanaf het scherp Zorg dat uw beitel goed in het blok ligt. de geslepen kant moet naar beneden. Aan de platte kant komt de keerbeitel.

Zorg dat uw beitel goed in het blok is afgesteld. Zet het blok op een vlak en schoon stuk hout en laat de beitel zakken tot op het hout. Zet nu de spie in het blok en draai hem licht vast. Draai nu de stelschroef van de beitel een halve slag zodat de beitel zakt. Zet de spie goed vast en schaaf.

Gebeurt er niets, dan de handeling herhalen. Gebeurt er wel wat , maar te weinig, dan spie losdraaien en een kwartslag aan de stelschroef naar beneden draaien. Weer schaven. Zo ga je door totdat de gewenste kruldikte en souplesse wordt behaald.

Heeft uw schaaf geen fijnafstelling of klemschroef voor de spie? Ga dan als volgt te werk. Zet de schaaf op een vlak stuk hout en laat de beitel in het blok zakken. Til de beitel iets terug en duw de spie op zijn plaats. Tik met een hamer de spie vast. Hierdoor gaat de beitel waarschijnlijk iets mee en is weer vlak met de onderkant van het blok. Schaaf een keer. Gebeurt er niks, dan met een hamer een tikje op de beitel geven zodat ie iets dieper komt. Weer schaven. Gebeurt er wat, dan overwegen of ie dieper moet of niet. Telkens met een tikje de beitel verder tikken tot ie lekker loopt. Schaaf met de draad van het hout mee. Nooit er tegenin, dat geeft ellende. Voorzie de zool van een schaaf regelmatig even van een beetje slipperwax of paraffine was

Bekijk hier de video die we maakten voor de perfecte schaaf afstelling.

Jackplane Premium 3-48 P/P

Houten jackplane of timmermansschaaf

Sponningschaaf Premium 10-30 PP

Houten sponningschaaf of Rabbet plane 10-30 PP

Sponningschaaf schuin Premium 10-21P/P

Sponningschaaf of rabbetplane met schuine beitel 10-21P/P

Jackplane 3-48 c/p

per stuk
Houten jackplane Classic

Tandschaaf 9-45 C/S

per stuk
Houten tandschaaf Classic Niet leverbaar!