Hoe verwijder ik het glimmende laagje van mijn narex beitel

De gepolijste steekbeitels van narex hebben een coating van een (kunst) hars materiaal. Sommigen zeggen een laklaag, maar het is harder en sterker. Lees hier hoe je dat kunt verwijderen.


Dat glimmende kunstharslaagje om je narex steekbeitel zorgt er voor dat je beitel goed beschermd aan zijn tocht van Tsjechiƫ begint en zonder roest of beschadiging aankomt in het magazijn van www.narextools.nl

Sommigen vinden dat laagje maar een vervelend goedje. Vooral wanneer ze hun beitel perfect willen vlakken. Nu ben ik zelf van mening dat de beitels van narex van zichzelf al vlak genoeg zijn en nog verder vlakken heeft dan ook naar mijn stellige overtuiging weinig zin. Bovendien wordt het zo zorgvuldig gepolijste  oppervlak door het schuurpapier of de wetsteen gekrast en beschadigd zodat je je zou kunnen afvragen of in dat geval niet beter een ongepolijste beitel gekocht had kunnen worden.

Maar goed...het beschermende laagje zit dan in de weg en vervuilt de wetsteen of het schuurpapier. Het laagje moet er in geval van vlakken, vanaf. Je kunt het proberen met terpentine, terpentijn, ethanol of thinner. Deze stoffen zullen weinig effect sorteren. Het beste is de harslaag te verwijderen met natronloog, natrium hydroxide ofwel gootsteenontstopper. Zet de beitel in een glas gevuld met deze stof en de harslaag zal goeddeels oplossen. Het kan nodig zijn om de beitel na te vegen om alles er af te krijgen.

Nu is het laagje verwijderd, maar is de beitel ook een stuk gevoeliger voor roestvorming. Zet de beitels dus steeds in de olie of vaseline of nog beter: neem renaissancewas

Tip: Ben je niet van plan om je beitels te gaan vlakken, dan kun je ook alleen de hars van de vouw van je beitel halen zodat je de beitel gewoon kunt slijpen, maar de rest van het staal goed beschermd blijft.