Recht haalmes 240 mm

per stuk
Bestel
  • Beschrijving
  • Meer

Recht haalmes of trekmes met foudraal.

Recht haalmes
Een recht haalmes van narex met grote zwarte beuken grepen en een mooi lederen foudraal. Met een trekmes of haalmes kunt u hout ontdoen van schors en takken, maar u kunt er ook mee vormgeven. Ik denk hierbij een een lepel of het maken van een handboog. U kunt er ook hout mee voorbewerken dat in latere instantie wordt gebruikt op de 'trap draaibank'. Het chroom staal is gehard tot HRc 59. Het haalmes werkt nog gemakkelijker wanneer u een speciale bok maakt. Google maar eens op 'shaving horse'
Een haalmes of trekmes zou wel eens de voorloper kunnen zijn van de schaaf. Een schaaf heeft een blok dat de afname van de spaan begrenst, een trekmes heeft dat niet. De diepte wordt bepaald door de man of vrouw die het trekmes hanteert. De spaanafname wordt dan ook bepaald door de kracht van de gebruiker, de hardheid van het materiaal en de mate van scherpte van het mes.

Het haalmes kan worden gebruikt om te schillen, het maken van verbindingen, het vierkant maken van rondhout en het relatief vlak maken dan gekloofd hout bijvoorbeeld bij het maken van houten daksingels.